Žampionová pizza Margherita
Recepty
Tato žampionová pizza patří k našim nejoblíbenějším, ale kteroukoli z uvedených ingrediencí můžete zaměnit za tu, kterou máte na pizze rádi Vy. Nejlepší na tom je, že všechno, co k přípravě této pizzy potřebujete, je nepřilnavá pánev iCook!
Použité výrobky iCook:
Litrová mísa
Třílitrová mísa
Dřevěné kuchyňské prkénko
Sada pěti nožů
Pánev s nepřilnavým povrchem s pokličkou, 28 cm
Přísady
1 lžička sušeného droždí
250 g hladké mouky
½ lžičky krupicového cukru
½ lžičky jemně mleté mořské soli
1 lžíce olivového oleje
180 ml vlažné vody
150 g strouhaného sýra
150 g čerstvé mozzarelly, nahrubo natrhané
150 g rajčatového pyré
150 g žampionů, nakrájených na plátky
250 g cherry rajčátek, rozčtvrcených
2 snítky čerstvé bazalky, natrhané na větší kousky
5–10 ml olivového oleje
Sůl a pepř na dochucení
Hustý balzamikový ocet na dochucení
Postup:
V malé míse smíchejte droždí, cukr, olej a vodu. Asi na dvě minuty odložte na teplé místo.
Do velké mísy prosejte mouku a sůl a uprostřed udělejte jamku. Přidejte směs s droždím a poté promíchávejte, dokud se přísady nespojí. Těsto v míse přikryjte odpovídající pokličkou a nechte na teplém místě odpočívat 30–45 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Nyní těsto přendejte na pomoučněný vál. Prohněťte ho, abyste z něj vytlačili vzduch, a poté ho vyválejte.
Pánev s nepřilnavým povrchem potřete olivovým olejem. Pokud používáte iCook Pánev s nepřilnavým povrchem, nebudete olej potřebovat. Vyválené těsto položte na dno pánve a přebývající těsto odřízněte silikonovou škrabkou.
Těsto pečte pět minut na varné desce při střední teplotě, dokud nezačne být spodní strana zlatohnědá. Poté ho otočte a pečte dalších pět minut, dokud nebude propečené.
Pizzu potřete po celém povrchu rajčatovým pyré a následně posypte strouhaným sýrem a pokrájenými žampiony. Posolte a popepřete, pánev přikryjte pokličkou a pečte další 3–4 minuty, dokud se sýr nerozpustí.
Pomocí silikonové nebo dřevěné obracečky pizzu uvolněte a položte ji na kuchyňské prkénko. Navrch položte natrhané kousky mozzarelly, rajčata a lístky bazalky. Pokapejte balzamikovým octem.
Tipy:
Těsto na pizzu udělejte z dvojité dávky a polovinu hotového těsta si můžete nechat na jindy. Zabalte ho do potravinářské fólie a do příštího použití ho uložte do mrazničky. Pokud máte málo času, můžete čerstvé těsto nahradit těstem na pizzu zakoupeným v obchodě. Pokud Vám kousek pizzy zbyl, můžete ho snadno ohřát na pánvi na mírném až středním plameni. Pokud dáváte u pizzy přednost křupavému těstu, můžete ji upéct v troubě na 200 °C. Pokud používáte iCook Pánev s nepřilnavým povrchem, nemusíte ji přendávat do samostatného pekáče!