Zeleninové rizoto
Recepty
Toto rizoto, které je vždy chutné, pokud ho rozmícháte do krémové konzistence, můžete podávat jako malý předkrm nebo vydatnější hlavní chod.
Toto rizoto, které je vždy chutné, pokud ho rozmícháte do krémové konzistence, můžete podávat jako malý předkrm nebo vydatnější hlavní chod.
Použité výrobky iCook
Sada pěti nožů
Čtyřlitrový hrnec a čtyřlitrový pařák
Přísady:
250 g cukety nakrájené na 5cm kousky
120 g mrkve, oloupané a nakrájené na 5cm kousky
150 g oloupaného čerstvého nebo mraženého hrášku
400 g zeleného chřestu bez dřevnatých konců, nakrájeného na 2cm kousky (alternativa: brokolice)
40 g olivového oleje
10 g zeleninového bujónu v kostce, lehce rozmačkaného vidličkou
120 g cibule, oloupané a nakrájené na 5cm kousky
280 g rýže Arborio
60 ml kuřecího vývaru
½ lžičky jemně mleté mořské soli
25 g nesoleného másla pokojové teploty
100 g parmazánu, nastrouhaného, po částech
10 g čerstvých lístků bazalky
Postup:
V hrnci ohřejte 1 litr vody. Do pařáku vložte cuketu, mrkev, hrášek a chřest, pařák vložte do hrnce a přikryjte pokličkou. Zeleninu vařte v páře asi 10 minut, dokud nebude měkká, ale stále ještě křupavá. (Pokud nemáte pařák, vložte zeleninu se 3 lžícemi vody do hrnce, přikryjte pokličkou, rozehřejte na střední teplotu a nechte v páře vařit 10 minut.)
V pánvi nebo v rendlíku se silným dnem rozehřejte olivový olej, přidejte kostku zeleninového bujónu rozmačkanou vidličkou a cibuli. Restujte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne.
Do rendlíku přidejte rýži, dobře promíchejte, aby se obalila v oleji. Přidejte kuřecí vývar a mořskou sůl. Rýži přiveďte k varu, občas promíchejte, dokud se vývar nerozpustí. Stáhněte teplotu na střední stupeň.
Přidávejte postupně horkou vodu po cca 250 ml, neustále míchejte, dokud rýže nevstřebá veškerou tekutinu. Dál přidávejte vodu po 250 ml a míchejte, aby rýže vstřebala tekutinu a důkladně se uvařila. Směs by měla mít krémovou konzistenci a stále být lehce tekutá. Asi po 15 minutách by měla být rýže měkká, ale nerozvařená.
Hrnec sundejte ze sporáku. K rýži přidejte v páře uvařenou zeleninu a promíchejte. Vmíchejte máslo a 50 g parmezánu, dokud se nerozpustí. Podávejte ozdobené bazalkovými lístky a zbývajícími 50 g parmezánu.
Abychom Vám mohli na našich internetových stránkách nabídnout co nejlepší uživatelský zážitek, používáme soubory cookies. Tyto soubory se ukládají do Vašeho prohlížeče a většina internetových stránek je používá k tomu, aby Vám uživatelský zážitek přizpůsobila na míru.
Budete-li naše internetové stránky i nadále používat, aniž byste změnili nastavení, souhlasíte s využíváním souborů cookies.