Celková doba přípravy: 60 min / Porce: 4 / Energetická hodnota: 96 kcal v každé porci
Nádobí:
Větší pánev s pokličkou
Mísa s pokličkou
Přísady:
6 ks pórku
250 ml bílého jogurtu
4 snítky koriandru
4 snítky estragonu
1 polévková lžíce balzamikového octa
1 kávová lžička medu (smíchaného s balzamikovým octem)
1 kávová lžička hořčičných semínek
sůl a pepř
Výživové údaje na porci:
Bílkoviny – 6,1 g
Tuky – 2,1 g
Sacharidy – 13,2 g
Energetická hodnota – 96,4 kcal
Cholesterol – 5,6 mg
Glykemický index – 25 (nízký)
Způsob přípravy:
Pórek nakrájejte napříč na 10cm kousky, ty poté dobře opláchněte a svažte provázkem, aby si zachovaly tvar. Provázek můžete nahradit spařenými proužky samotného pórku.
Na větší pánvi přiveďte k varu osolenou vodu. Připravený pórek ponořte do horké slané vody. Přiveďte znovu k varu a vařte 15–20 minut metodou VITALOK, tzn. že mezi pánví a pokličkou se vytvoří vodní vrstva, díky které si pórek uchová živiny a chuť.
Po uvaření pórek zchlaďte, osušte papírovou utěrkou a naservírujte na talíř.
Připravte zálivku (vinaigrette): smíchejte najemno nasekané bylinky, hořčičná semínka, bílý jogurt, sůl a pepř. Zálivku dejte vychladit.
Zálivkou polijte pórek na talíři, poté pokapejte balzamikovým octem smíchaným s medem. Jídlo dejte nejlépe na chvíli do chladničky, aby do sebe pórek natáhl zálivku.