Rýže basmati – přísady:
-
200 g rýže basmati
-
2 litry vody
-
1 malý bobkový list
-
5cm tyčinka skořice
-
3 zelené lusky kardamomu
Rýže – způsob přípravy:
-
Rýži několikrát propláchněte, dokud nepoteče čistá voda. Namočte na 20 minut do 2litrové mísy. Vodu sceďte.
-
V 3litrovém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody. Do vody přidejte bobkový list, kardamom a hřebíček.
-
Až se voda začne vařit, přidejte trochu soli a scezenou rýži.
-
Vařte 15 minut nebo dokud nebude měkká. Nechte okapat v cedníku, velké pevné kousky koření vyhoďte, nebo je nechte v rýži.
Kuřecí biryani – přísady:
-
500–600 g kuřecího masa (stehna i prsa)
-
3 polévkové lžíce oleje
-
Sůl podle potřeby
-
2 cibule, střední, nakrájené na tenké plátky
-
1 ks badyánu
-
Špetka šafránu namočená do 2 kávových lžiček mléka a 1 polévkové lžíce ghí
-
3 zelené lusky kardamomu
-
1 černý lusk kardamomu
-
1 bobkový list
-
4 ks hřebíčku
-
2,5cm tyčinka skořice
-
½ kávové lžičky celého kmínu
-
1 polévková lžíce zázvorovo-česnekové pasty
-
¼ kávové lžičky kurkumy v prášku
-
2 polévkové lžíce biryani masály nebo kuřecí masály v prášku
-
¾ až 1 polévková lžíce červeného chilli koření
-
1 odměrka jogurtu
-
1 hrst mátových lístků najemno nasekaných
-
1 hrst koriandrových lístků najemno nasekaných
Kuřecí biryani – způsob přípravy:
-
Zatímco budete vařit rýži, v iCook 4litrovém hrnci osmahněte na oleji cibuli. Až bude dozlatova, dejte ¼ stranou do misky.
-
Snižte teplotu a se zbytkem osmažené cibule osmahněte v hrnci bobkový list, badyán, kmín, hřebíček a kardamom.
-
Přidejte zázvorovo-česnekovou pastu a smažte, dokud nezmizí syrový zápach.
-
Přidejte kousky kuřete a smažte na středním plameni, dokud kuře nezbělá.
-
Přisypte zbývající koření – sůl, masálu, kurkumu a červené chilli. Dobře promíchejte. Přikryjte pokličkou a vařte 4 minuty na nízkém až středním plameni.
-
Přilijte jogurt a dobře promíchejte. Přikryjte pokličkou a vařte na středním plameni, dokud se maso neuvaří a kari nezhoustne. Přidejte sůl podle chuti.
Spojení kuřete s rýží:
-
Tukem vymažte 8litrový holandský hrnec s pokličkou a předehřejte troubu na 180 °C.
-
Do holandského hrnce přidejte vařené kuře, navrch dejte polovinu najemno pokrájených lístků máty.
-
Na kuře rovnoměrně rozprostřete vařenou rýži. Navrch dejte ¼ smažené cibulky, zbývající lístky máty a koriandru a namočený šafrán.
-
Holandský hrnec pevně přiklopte pokličkou a vařte 20–25 minut.
-
Kuřecí biryani podávejte s jogurtem.