Přísady:
2 kg švestek, vypeckovaných a nahrubo pokrájených
200 ml vlažné vody
2 kg bílého cukru krystal
2 lžičky mleté skořice
1 polévkové lžíce citrónové šťávy
Použité nádobí iCook: 8litrový holandský hrnec
Způsob přípravy:
Nakrájené švestky vložte do velkého hrnce a přidejte vodu. Přiveďte k varu a vařte 10 minut, dokud švestky nezměknou. Přidejte cukr, skořici a citrónovou šťávu a nechte cukr pomalu rozpustit, aniž by se směs vařila.
Zvyšte teplotu a džem pět minut na nejvyšší stupeň povařte. Vyndejte z mrazáku talířek a vyzkoušejte, zda již džem dostatečně ztuhl (viz článek). Když se džem zatím ještě nebude „krabatit“, nechte ho ještě pár minut povařit a zkuste talířkový test znovu.
Sundejte hrnec ze sporáku a nechte ho 15 minut chladnout. Příležitostně promíchávejte – kousky ovoce tak nesednou ke dnu sklenice. Džem nalijte do teplých zavařovacích sklenic, pevně uzavřete a nechte vychladnout.