Úroveň obtížnosti: Snadná až střední
Použité náčiní: iCook Pánev s nepřilnavým povrchem (30 cm), iCook Sada pěti nožů, iCook Mísa
Yasemin Uzunpostalcı k tomu dodává: „Pokud nemáte rádi sýr, použijte místo něj vlašské ořechy.“ Yasemin pochází z tureckého města Konya a dosáhla Zakladatelské platinové úrovně.
Přísady na těsto: 400 g najemno nastrouhaného tenkého lístkového těsta (též známého pod názvem kataifi), 250 g mozzarelly nebo nesolených sýrových provázků, 100 g másla, ½ polévkové lžíce melasy
Přísady na sirup: 200 g cukru, 400 ml vody, 2–3 kapky citronové šťávy
Postup
Pro přípravu sirupu nalijte do pánve vodu a přidejte cukr, nechte pět minut povařit, dokud se cukr zcela nerozpustí. Neustále míchejte. Sundejte z plotýnky, vmíchejte citronovou šťávu a nechte vychladnout.
Ve středu pánve prsty smíchejte čtvrtinu měkkého másla s melasou. Máslovou směsí pokryjte celé dno pánve.
Jemně nastrouhané těsto položte na čistou pracovní desku. Rozpusťte zbytek másla a nalijte na těsto. Promíchejte konečky prstů, dokud nebude těsto rovnoměrně lepivé.
Půlkou těsta s máslem pečlivě vyložte pánev s máslem a melasou. Pánek pečlivě pokryjte a tím vytvoříte první vrstvu.
Sýr nakrájejte na tenké plátky a rovnoměrně rozložte na první vrstvu těsta. Sýr tvoří druhou rovnoměrnou vrstvu. Zbytkem těsta překryjte sýr, čímž vznikne třetí a poslední vrstva.
Pánev dejte na sporák a opékejte na nízký až střední stupeň po dobu 2–3 minut, dokud nebude povrch těsta opečený dozlatova. Pánví průběžně lehce potřásejte, aby se těsto nepřichytilo k povrchu. Pomocí talíře pokrm překlopte na druhou stranu a obdobně opečte z druhé strany. Až bude druhá strana opečená dozlatova, přelijte dezert připraveným sirupem a sundejte z plotýnky. Podávejte s lahodnými pistáciemi nebo jinými ořechy!