Úroveň obtížnosti: Snadná
Použité náčiní: iCook Pánev s nepřilnavým povrchem (30 cm), iCook Sada pěti nožů.
Tento snadný a variabilní recept připravuje Seval Karatay z Istanbulu. Říká: „Burek se tradičně připravuje v troubě, ale je snazší a ekonomičtější připravit ho na pánvi.“
Přísady na omáčku:
2 velké pláty kulatého tenkého lístkového těsta
2 vejce
5–6 polévkových lžic jogurtu
¼ šálku olivového oleje
1–2 polévkové lžíce octa
Přísady na náplň: Můžete si připravit řadu různých náplní. Zde je několik doporučení od Seval:
Sýrová náplň:
200–250 g rozdrobeného sýru feta
půl svazku petržele a fenyklu, najemno nakrájených
1 polévková lžíce vloček z červené papriky
Vše smíchejte a vložte do těsta.
Špenátová náplň:
500 g omytého a jemně nakrájeného prosoleného špenátu
100 g rozdrobeného sýru feta
sůl, pepř a tymián dle chuti
Vše smíchejte a vložte do těsta.
Náplň s masem a zeleninou:
250 g mletého masa
1 středně velká cibule, najemno nakrájená
1 středně velký pórek, najemno nakrájený
1 středně velká mrkev, nastrouhaná
Všechny přísady společně orestujte, přidejte sůl, černý pepř a vločky červené papriky dle chuti. Krátce nechte vystydnout a vložte do těsta.
Bramborová náplň:
3 středně velké brambory, nastrouhané
1 středně velká cibule, najemno nakrájená
Obě přísady společně orestujte, přidejte sůl, černý pepř a vločky červené papriky dle chuti. Krátce nechte vystydnout a vložte do těsta.
Postup
Dva pláty kulatého tenkého lístkového těsta rozkrojte napůl.
V misce smíchejte vajíčka, jogurt, olivový olej a ocet a rozložte na čtyři půlkruhové díly těsta.
Připravte si zvolenou náplň a čtvrtinu pak umístěte podél rovného okraje těsta a srolujte.
Do pánve nalijte trochu olivového oleje, srolované těsto dejte doprostřed pánve a začněte tvořit spirálu. Stejný postup zopakujte se zbývajícími třemi díly těsta, a dokončete tak spirálu na pánvi.
Zbývající omáčku nalijte na koláč ve tvaru spirály. Pánev přiklopte pokličkou a nastavte na nejnižší stupeň a pečte, dokud nebude povrch těsta opečený dozlatova. Pomocí talíře koláč překlopte na druhou stranu a opečte z druhé strany. Až budou obě strany opečené dozlatova, můžete servírovat!