Doba přípravy: 30 minut; doba vaření: 2,5 hodiny
Přísady na přípravu salátu z kozlíčku polního a hrušek plněných brusinkami:
2 malé zralé hrušky
4 lžičky brusinkové omáčky
200 g kozlíčku polního
Na salátový dresink: 1 polévková lžíce hořčice; 2 polévkové lžíce medu; 4 polévkové lžíce balzamikového octa; 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
Způsob přípravy:
Hrušky plněné brusinkami: Hrušky umyjte, rozkrájejte na poloviny a lžičkou z nich odstraňte stopky a jádřince. Do vyhloubené jamky dejte lžičku brusinkové omáčky.
Salát z listů kozlíčku: Listy omyjte a osušte. Smíchejte s přísadami do zálivky.
Přísady na přípravu knedlíků:
4 den staré rohlíky nebo housky
2 středně velká vejce
200 ml mléka
½ cibule
30 g petržele
2 polévkové lžíce másla
Sůl a mletý pepř
Špetka muškátového oříšku
Způsob přípravy:
Cibuli nakrájejte na malé kostičky a lehce osmahněte na másle. Přidejte mléko a zahřívejte, ale nepřivádějte k varu. Přidejte koření.
Tuto směs dejte do mísy s pečivem nakrájeným na kostky a přidejte petrželku. Vše smíchejte dohromady a poté nechte 10 minut sáknout.
Přidejte vejce a důkladně promíchejte rukama. Vypracujte do hutného těsta. Vlhkýma rukama vyválejte osm knedlíků velikosti tenisového míčku.
Přísady na přípravu slavnostního guláše:
1 kg hovězího guláše
2 polévkové lžíce rostlinného oleje
1 cibule
1 mrkev
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce mouky
2 tyčinky skořice
7 ks hřebíčku
1 ks badyánu
3 bobulky jalovce
1 bobkový list
1 snítka rozmarýnu
3 snítky tymiánu
1 biopomeranč
2 polévkové lžíce medu
150 ml ovocného červeného vína
150 ml hovězího vývaru
Sůl a pepř
Způsob přípravy:
Cibuli a stroužky česneku oloupejte a najemno pokrájejte. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na plátky. Pomeranč omyjte v horké vodě, nastrouhejte kůru, vymačkejte šťávu a obojí dejte stranou.
Skořici, hřebíček, bobkový list, badyán, jalovec, rozmarýn, tymián a pomerančovou kůru dejte do čajového sítka a zavřete. Případně použijte čajový filtrační sáček, který zavážete provázkem.
Hovězí maso postupně osmahněte na pánvi iCook Wok při vysoké teplotě bez použití oleje a poté ho vyjměte z pánve.
Do pánve wok přidejte olej a krátce osmahněte cibuli, česnek a mrkev. Přidejte maso a mouku a nechte krátce podusit. Přidejte víno, hovězí vývar a pomerančovou šťávu. Přidejte bylinky a koření a případně dochuťte. Přiklopte poklicí a nechte hodinu vařit. Během této doby můžete připravit knedlíky (viz výše).
Po jedné hodině z pánve wok opatrně sejměte poklici, postavte na ni pařák a na něj dejte knedlíky. Znovu přiklopte poklicí a uzavřete VITALOKem. Nechte zvolna vařit další hodinu.
Opatrně sejměte poklici a na pánev přidejte hrušky plněné brusinkami. Znovu přiklopte poklicí a vařte zvolna dalších 20 minut.
Chcete-li podávat celé jídlo:
Kozlíček polní rozdělte na čtyři talíře, pokropte dresinkem a na salát potom položte hrušky plněné brusinkami. Na každý talíř přidejte dva knedlíky a guláš se spoustou omáčky.
Tento recept si můžete stáhnout zde ve formátu PDF / ve formátu ePub .