ZAMĚŘENO NA VAŠE ÚSPĚCHY

Nepotřebujete být dobrým zahradníkem!

Vitaminy a doplňky stravy

Bylinky z obchodu obvykle dlouho nevydrží, takže je nestihnete využít. Proč si tedy nezaložit vlastní domácí bylinkovou zahrádku?

Čerstvé bylinky dodají připravovaným pokrmům přírodní chuť a vůni. Mezi jejich další úžasné výhody patří například snížení spotřeby soli (díky přírodnímu okořenění pokrmu), obohacení stravy o důležité vitaminy a rovněž protizánětlivé a antioxidační účinky.

Bylinky navíc nevyžadují mnoho místa ani zahradnického talentu a jejich sazeničky a potřebnou zeminu zakoupíte v nejbližším zahradnictví. Bylinky jako bazalka, oregano, tymián, rozmarýn a máta dodají šťávu každému připravovanému pokrmu.

Sázení a pěstování

Bylinkovou zahrádku si vytvořte v kuchyni nebo v její blízkosti, na místě, kam svítí slunce alespoň šest hodin denně. Květináče by měly být dostatečně velké, aby se kořeny bylinek mohly rozrůstat, a musí rovněž obsahovat dostatečné množství odvodňovacích otvorů. Asi do tří čtvrtin je naplňte sypkou zeminou, kterou poté navlhčete vodou. Dávejte ale pozor, abyste zeminu nezalili příliš.

Vyjměte sazeničky z původních nádob a opatrně je uvolněte ze zeminy. Dbejte na to, abyste nepoškodili jejich kořeny. Postavte rostlinku do připraveného květináče a zasypte ji dostatečným množstvím zeminy tak, aby zakryla kořeny. Lehce zeminu udusejte a zalijte. Znovu dávejte pozor, abyste rostlinku nepřelili. Přílišné zalévání je jedním z hlavních důvodů, proč bylinky nepřežijí.

Sklizeň a péče

Bylinky můžete sklízet za 4–6 týdnů od zasazení. Ustřihněte si, kolik potřebujete, ale nikoli víc než jednu třetinu celé rostliny najednou. Rostlinku často prostříhávejte, aby nezačala kvést. Pak by totiž svou energii dávala do květů a produkovala málo lístků, které jsou pro nás užitečné!

Pokud rostlinka začne kvést, květy ustřihněte a stonky zkraťte asi o třetinu. Bylinkám pravidelné prostříhávání prospívá, takže pokud je nestíháte pravidelně spotřebovávat, ustřihněte potřebné množství a uskladněte je. Bylinky můžete nasekat do tvořítka na kostky ledu, zalít vodou a zamrazit. Můžete je rovněž svázat, pověsit vzhůru nohama a několik dní sušit nebo vyrábět ochucená másla.

Zatímco čekáte

Chcete zvýšit množství každodenně konzumovaných bylinek, přestože Vaše zahrádka ještě není připravena na sklizeň? Nalijte si lahodný šálek bodykeyTM Bylinného čaje. Je ochucen voňatkou citronovou, zeleným čajem a kopřivou, neobsahuje mnoho kalorií a chutná báječně.

Související obsah

Snadná příprava pohoštění

Technologie v domácnosti

více

Posilte svou imunitu

Vitaminy a doplňky stravy

více

Potraviny dle ročních období

Technologie v domácnosti

více

Abychom Vám mohli na našich internetových stránkách nabídnout co nejlepší uživatelský zážitek, používáme soubory cookies. Tyto soubory se ukládají do Vašeho prohlížeče a většina internetových stránek je používá k tomu, aby Vám uživatelský zážitek přizpůsobila na míru.

Budete-li naše internetové stránky i nadále používat, aniž byste změnili nastavení, souhlasíte s využíváním souborů cookies.

Rozumím