ZAMĚŘENO NA VAŠE ÚSPĚCHY
© ©stocksy

Jak uchovat živiny

Domácnost

Naplno využijte sezónní produkty! Stačí troška přípravy a několik triků.

Cítíte to? Po dlouhém létě plném lenošení uzrály letošní plodiny a jsou voňavé a šťavnaté. A protože trhy, obchody i zahrady doslova přetékají barevnými, chutnými a výživnými plody, je ideální chvíle vytáhnout hrnce, pánve, mixéry, sklenice a další náčiní na uchovávání potravin a využít toto roční období naplno.

Mixujte a vařte, dokud je vše čerstvé!

Jedno je jisté: máte k dispozici celou paletu lákavých barev a chutí, takže si nemůžete stěžovat na nedostatek inspirace. To jsou skvělé zprávy nejen pro Vás a Vaše nejdražší, ale také pro Vaši iCook Rodinnou sadu a iCook Mixér z limitované kolekce*. Tito pomocníci v kuchyni rozhodně zazáří.

* Do vyprodání zásob.

© ©stocksy[M]

Sezónní ovoce, jako jsou brusinky, melouny a ostružiny, se v chutných a zdravých koktejlech skvěle hodí k okurkám, mrkvi a celeru. Dokud je ještě teplo, zkuste z nádherných zralých rajčat připravit chladivou polévku gazpacho. Jakmile teploty klesnou, budou se do krémových a hřejivých polévek a k pečínkám skvěle hodit dýně, brambory a pórek. Z mnoha oblíbených sezónních plodin, jako jsou švestky, fíky, fenykl, papriky a hrušky, lze připravit také lahodnou marmeládu či čatní, nebo je naložit. Vytáhněte tedy nádobí a vydejte se vstříc gastronomickému dobrodružství.

Tolik jídla a tak málo času

I lahodných jídel můžeme sníst jen omezené množství. A protože by byla škoda hodit to nejlepší z přírody do koše, zkuste ovoce a zeleninu uchovat! Tradiční metody, jako je fermentace, nakládání a zavařování jsou v módě a navíc i překvapivě jednoduché.

  1. Fermentace – je uchovávání jídla v soli nebo syrovátce, které aktivují zdraví prospěšné bakterie a zvyšují obsah živin.

  2. Nakládání – je způsob uchovávání jídla za použití octa, vody a soli (nebo cukru) v chladném prostředí. Tip: Pokud chcete do lednice naložit oblíbené sezónní potraviny (třeba artyčoky), můžete použít uzavíratelné iCook Mísy.

  3. Zavařování – vložte přebytky do sterilizované sklenice a neprodyšně ji utěsněte. Jídlo tak vydrží celé měsíce. Tip: S pomocí iCook Mixéru připravte různé polévky a omáčky a nalijte je do zavařovacích sklenic. Můžete je věnovat jako drobnou pozornost nebo je uskladnit ve spíži.

  4. Kompotování – je uchovávání jídla pomalým vařením v cukrovém sirupu (občas s kořením). Výsledný kompot pak nalijeme do sterilizovaných sklenic.

  5. Volitelné: Blanšírování – tento krok může být nutný u některých druhů zeleniny, aby chutnala dobře, až ji budete chtít později připravit. Tip: Použijte iCook Rodinnou sadu a vařte různá jídla po skupinách. Některá ponechejte v uzavíratelných mísách na následující týden a zbytek zamrazte.

  6. Zamrazení – umístěte přebytky do samostatné nádoby a uložte je do mrazáku.

Rady pro uchovávání jídla

Přestože je každý způsob uchovávání jídla jedinečný, některé věci mají společné. Jak dosáhnete nejlepších výsledků:

  1. Vždy používejte nezkažené, kvalitní a zralé ovoce a zeleninu.

  2. Sterilizujte všechny skleněné a úložné nádoby vroucí vodou.

  3. Před použitím osušte okraje skleněných nádob.

  4. Používejte pouze nádoby, které lze neprodyšně uzavřít.

  5. Nebojte se experimentovat s různými technikami, bylinkami a kořením.

  6. Abyste dosáhli nejlepších výsledků při zamrazování syrového ovoce nebo zeleniny, nejdříve je blanšírujte.

Abychom Vám mohli na našich internetových stránkách nabídnout co nejlepší uživatelský zážitek, používáme soubory cookies. Tyto soubory se ukládají do Vašeho prohlížeče a většina internetových stránek je používá k tomu, aby Vám uživatelský zážitek přizpůsobila na míru.

Budete-li naše internetové stránky i nadále používat, aniž byste změnili nastavení, souhlasíte s využíváním souborů cookies.

Rozumím