ZAMĚŘENO NA VAŠE ÚSPĚCHY

Co je příčinou stárnutí? Cukr!

ARTISTRY

Michelle D’Allaird vysvětluje vztah mezi přijímaným cukrem a možným vznikem vrásek.

Tolik se mluví o vztahu mezi vnitřní a vnější krásou a fyziologickým procesem stárnutí, že z toho člověk nakonec může být poněkud zmatený. Jedním z nejžhavějších témat péče o pleť je v současnosti proces stárnutí zvaný glykace.

Glykace je „cukernatění“ buněk a dochází k ní prakticky u všech typů buněk v těle včetně buněk pleťových. Tělo cukr využívá jako zdroj buněčné energie, ale jeho nadměrné množství tělu i pleti škodí. Molekuly cukru se totiž v pleti vážou na bílkoviny, jako je kolagen a elastin, čímž vznikají sloučeniny známé jako koncové produkty pokročilé glykace (Advanced Glycation End products (AGE)). Produkty AGE způsobují prokřížení vláken kolagenu (která pak ztrácí pružnost a způsobují jemné i hlubší vrásky), mají za následek zarudnutí, vytváří enzymy, které zhoršují fungování bílkovin, a rovněž negativně ovlivňují přirozený antioxidační obranný systém našeho těla.

Ještě horší ale je, že produkty AGE mají negativnější dopady, pokud jsou ovlivněny faktory z prostředí, jako je UV záření, kouření, znečištění, špatné stravování a stres.

Minimalizace negativních dopadů glykace

Co tedy můžete dělat? Spoustu věcí! Začněme tím nejjednodušším, což jsou stravovací návyky a životní styl. Určitě jste již všichni slyšeli úsloví „Jste to, co jíte“… a je rozhodně pravdivé. Dopady glykace lze minimalizovat co největším omezením příjmu nadbytečných přidaných cukrů. Znamená to omezit cukr, který sami přidáváte do potravin, i cukry které jsou do nich přidávány během zpracování. Pečlivě čtěte etikety. Cukru se rozhodně nelze vyhnout zcela, jeho přijímané množství je ale možné dramaticky snížit tím, že jej nebudete přidávat do potravin a budete se vyhýbat „sladkým“ pokrmům.

Začněte si všímat sacharidů, které se v těle rozkládají na cukry, které v případě potřeby slouží jako zdroj energie. Pokud potřeba nejsou, zůstanou v těle uloženy. Nejrychleji se rozkládají potraviny s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou těstoviny, rýže, chléb a brambory, takže jsou také první, které se ukládají. Minimalizujte jejich příjem ve své stravě a zaměřte se spíše na potraviny s vysokým obsahem vlákniny, hnědou rýži a celozrnné pečivo. Ryby, ovoce a zelenina tělu navíc poskytují fantasticky účinnou antioxidační ochranu.

Zdravý životní styl minimalizuje poškození volnými radikály a podporuje imunitní systém těla. Zcela zásadní je rovněž kvalitní spánek, cvičení a odbourávání stresu. Kouření, alkohol, intenzivní stres, špatné spánkové návyky a nedostatek pohybu přispívají ke škodlivému procesu glykace a k vytváření škodlivých produktů AGE.

Nesmíte ale zapomínat ani na prvotřídní výrobky péče o pleť. Úplně nejdůležitější je používat ochranu před sluncem, která Vás brání před UV zářením, které glykaci spouští. Za krásnou pletí stojí mnoho faktorů, které na ni mají vliv, a také naše vlastní volby!

Abychom Vám mohli na našich internetových stránkách nabídnout co nejlepší uživatelský zážitek, používáme soubory cookies. Tyto soubory se ukládají do Vašeho prohlížeče a většina internetových stránek je používá k tomu, aby Vám uživatelský zážitek přizpůsobila na míru.

Budete-li naše internetové stránky i nadále používat, aniž byste změnili nastavení, souhlasíte s využíváním souborů cookies.

Rozumím